Strukturkalka med LOVA-bidrag genom Hjälmarens Vattenvårdsförbund

 

Är du lantbrukare och har fält som är aktuella för strukturkalkning?

Strukturkalkning innebär kalkning med bränd eller släckt kalk som ger en stabilisering av leraggregat. Det bidrar till en mer lättbrukad och bördigare jord, samtidigt som fosforutlakningen via erosion minskar. Strukturkalkning bidrar till förbättrad vattenkvalitet i vårt avrinningsområde om den görs på rätt marker vid lämplig tidpunkt.

Hjälmarens Vattenvårdsförbund har möjlighet att hjälpa dig som är lantbrukare inom Eskilstunaåns avrinningsområde (Länk till karta över avrinningsområdet) med ansökan av ett så kallat ”LOVA-bidrag” (Lokala vattenvårdsprojekt) som finansierar halva kostnaden.

Den mark som är aktuell ska ha en lerhalt på minst 20 % och mängden kalk anpassas utifrån lerhalten från 6 ton vid 20 % ler till 9 ton vid 35 % ler eller mer. Kalken måste spridas vid torra och bra förhållanden på väldränerade fält för att man ska få önskad effekt. Fält med höstraps, träda och fält där det växer höstsäd kan vara aktuella. Hjälmarens Vattenvårdsförbund tar eventuellt hjälp av Hushållningssällskapet för bedömning av dina markers lämplighet.

Kalken ska spridas med tvåstegsspridare med GPS-styrning med tilldelningsfil som underlag. Efter spridningen måste kalken omedelbart inarbetas i marken genom att man kör två gånger med kultivator. Du som lantbrukare väljer själv inköpskanal för kalken samt vem som sprider och myllar den och redovisar sedan med faktura och betalningsbevis till oss på Hjälmarens Vattenvårdsförbund.

Beroende på lerhalt, och därmed kalkåtgång, blir kostnaden cirka 6000-8000 kr per hektar för kalk, spridning, inbrukning samt rådgivning och administration där LOVA-bidraget du söker genom Hjälmarens Vattenvårdsförbund kommer att täcka halva kostnaden.

Kontakta LEVA-samordnare Anna Eklund om du är intresserad på telefon 070-2511872 eller mail: anna.eklund@hjvvf.se

 

Läs mer om strukturkalkning på följande länkar:

Länsstyrelserna om LOVA-bidrag.

Länsstyrelsen i Örebro län

Strukturkalkning – bra för både mark och miljö (Praktiska Råd)

 

Några praktiska strukturkalkningsråd

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/mom/publications/misc/strukturkalkningsradkb-2011.pdf

Det är skillnad på kalk och kalk!

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/mom/publications/misc/strukturkalk-kb-2011.pdf