LIFE IP Rich Waters

Rich Waters är Sveriges första projekt inom EU:s miljöprogram LIFE IP. Projektet startade i januari 2017 och pågår till år 2024. Målet är att förbättra vattenmiljön, främst i mellansvenska vatten som rinner ut i och påverkar Mälaren och norra Östersjön.

Hjälmarens Vattenvårdsförbund är med som en partner i LIFE i tre olika actions. De actions vi är delaktiga i är C11 (interngödning), C12 (Öljaren) och C18 (miljögifter).

Länk att läsa mer om LIFE Rich Waters alla projektet;

https://www.richwaters.se/

Öljareprojektet

De som är drivande och jobbar med vattenprojektet är främst Jenny Herbertsson och Linda Aldebert på Katrineholms kommun. Kommunen arbetar med flera vattenrelaterade men Öljareprojektet har fått  uppmärksamhet både nationellt och internationellt, för sina försök med metoden lågflödesmuddring. Sediment från botten ska sugas upp, lågflödesmuddras, och slammet ska spridas på åkermark. Tanken är att kunna ta tillbaka den fosfor som ligger på botten i kretsloppet igen.

"Att medverka i LIFE projektet har varit väldigt givande och gett ett mervärde som vi inte förstod när vi ansökte om att vara med. Det har givetvis inneburit en hel del merarbete också men på det stora hela så har det vi fått varit mera värt. Som exempel kan nämnas att vi fick vara med i Race For The Baltics, Baltic Sea City Accelerators program där 10 kommuner runt Östersjön deltog. Katrineholms kommun var en av fyra medlemmar från Sverige. Det var väldigt spännande och intressant att höra hur de arbetar med vattenfrågor i andra länder i vår närhet och vilka utmaningar de har jämfört med oss. LIFE-projektet har även gett oss ett utökat nätverk inom vattenvärlden både i Sverige och andra länder, Projektet har även bidragit till att sätta Katrineholms vattenarbete på kartan. Vi har lärt oss massor, både bra och dåligt till framtida projekt, så kallade Lessons learned" säger Jenny Herbertsson.

Ingen storskalig sugmuddring har skett ännu i Öljaren men under hösten 2020 togs det upp 400 l sediment och detta har bland annat använts till att göra tester på med olika flockningsmedel. Projektet fortsätter under 2021 och det kommer genomföras flera försök med bland annat halm- och salixhackstukor som kommer bevattnas med sediment för att se om komposteringen kan påskyndas. Stukorna skall sedan plöjas ner för att se om det blir en ökning av kolinlagringen i marken.

 

 

Logga-Rich-waters

Nyfiken på Öljareprojektet?

Kontakta Jenny Herbertsson eller Linda Aldebert på Katrineholms kommun

Jenny Herbertsson, jenny.herbertsson@katrineholm.se 0150-57665

Linda Aldebert, linda.aldebert@katrineholm.se 0150-568 25

Här hittar du mer information om Öljareprojektet.

https://www.katrineholm.se/boende--miljo/miljo--klimat/lagflodesmuddring-i-oljaren.html