Hjälmarprojektet
Hjälmarprojektet har utvecklats till ett paraplyprojekt som kommer fokusera på uppströmsarbete. Ett stort arbete är att minska den externa tillförseln av näringsämnen till Hjälmaren. Arbetet kommer leda till nära samarbeten med de tio kommunerna som har sin avrinning till Hjälmaren. I december 2020 fick förbundet beviljat medel för två projekt som har genomförts under 2021. Under 2022 ha en lokal åtgärdsamordnare som ska arbeta i hela Eskilstunaåns avrinningsområde, ett projekt vi kallat ”LEVA Hjälmaren”. Läs om LEVA-Hjälmaren här: LEVA-Hjälmaren
En kartläggning av små och mellanstora avloppsreningsverk som drivs som gemensamhetsanläggningar och samfälligheter i Eskilstunaåns avrinningsområde har genomförts. Syftet med kartläggningen är att skapa samverkan och kunskapsutbyten mellan avloppsreningsverken men även se var verken finns lokaliserade.
- Kartläggning av små och mellanstora avloppsreningsverk i Hjälmarens Vattenvårdsförbunds avrinningsområde
- Läs rapporten här: Rapport_gemensamhetsanläggning inom VA
Förbundets roll är att vara en stöttande funktion och sammankallande till samverkansmöten. Intensionen är att skapa ett nätverk för de personer som driver anläggningarna med regelbundna träffar både för erfarenhetsutbyte och kunskapshöjning genom föreläsningar kopplade till deras verksamhet. Samarbetet kan tänkas resultera i olika grupper som baseras på geografi, storleken på anläggningen eller anläggningens fabrikat. Föreläsningarna skulle bland annat kunna behandla framtidens ökade krav på rening och hur dessa mindre anläggningar kan tackla detta rent tekniskt men även ekonomiskt eller saker som hygien i reningsverk.
- Utveckling av övergödningsplan och samordning av åtgärdsarbetet i vårt avrinningsområde
- Läs rapporten här: Rapport_övergödningsplan
Projektets mål är lokalisera platser i kommunerna där behovet av åtgärder för att minska övergödningen är som störst. Här ska vi hjälpa kommunerna att hitta lösningar till åtgärder. Ett mål är att skapa samarbeten mellan kommuner som delar sjöar eller vattendrag så de kan utbyta tankar och erfarenheter. För att få en samlad helhetsbild av Eskilstunaåns avrinningsområdes prioriterade områden ska arbetet utmynna i en framtida gemensam övergödningsplan. I planen ska även ingå att ge förslag på konkreta åtgärder för de prioriterade projekten tillsammans med finansiering, hur åtgärdsarbetet ska drivas vidare liksom förslag till samordning kommunerna mellan för att koordinera arbetet.